Mielona wieprzowina z grzybami i makaronem ryżowym
Mielona wieprzowina z grzybami i makaronem ryżowym to bardzo smaczne, pożywne i szybkie w przygotowaniu chińskie danie. Potrawę możemy przygotować w wersji łagodnej lub ostrej z dodatkiem 1 łyżki sosu sambal oelek. Makaron ryżowy możemy wymieszać z mięsem albo podawać na makaronie bez mieszania, uzyskujemy 2 różne wersje dania – warto poeksperymentować, która wersja bardziej nam odpowiada.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

24.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Ingredients
Sos:
Instructions
  1. Grzyby shitake opłukać i zalać wrzątkiem. Moczyć przez 20 minut a następnie pokroić w cienkie paski.
  2. Rozgrzać 2 łyżki oleju w woku i wrzucić cebulę, grzyby, paprykę i czosnek. Smażyć na średnim oleju, mieszając przez 2 minuty. Przełożyć na talerz.
  3. Wok oczyścić na maksymalnym ogniu rozgrzać kolejne 2 łyżki oleju, wrzucić mięso, mieszać z przerwami tak aby aby utworzyły się drobne kuleczki. Smażyć przez 2-3 minuty, dolać przygotowany sos, zmniejszyć ogień.
  4. Dołożyć usmażone grzyby, wymieszać, dodać ugotowany makaron ryżowy vermicelli (ugotowanym według przepisu na opakowaniu), dobrze wymieszać (lub podawać na makaronie bez mieszania). Posypać potrawę orzeszkami nerkowca i świeżą kolendrą.