Masala chai to przygotowana na sposób indyjski czarna herbata z mlekiem doprawiona przyprawami i posłodzona. Masala Chai jest uwielbiana przez miliony w Indiach. Obecnie także na całym świecie herbata po indyjsku zyskuje uznanie i popularność. Napój ten jest sprzedawany w całych Indiach przez Chai Wallahs (czyli ulicznych sprzedawców herbaty poruszających się często rikszach). Nalewają oni herbatę z dużych czajników do małych filiżanek. Słowo “masala” czyli po indyjsku “mieszanka przypraw” i odnosi się do kombinacji przypraw użytych do przygotowania tej herbaty. Skład przypraw jest bardzo różny, zależy od regionu i preferencji przygotowującego. Najczęściej stosowane przyprawy to kardamon, imbir, cynamon, pieprz, goździki, koper włoski i anyż. Przyprawę do herbaty można dostać jako gotowy, wieloskładnikowy proszek jednak tworzenie własnych mieszanek jest szybkie i satysfakcjonujące, a smak herbaty znacznie lepszy.
Kurkuma nie jest to typowym dodatkiem do indyjskiej herbaty, jednak jej zastosowanie nadaje napojowi bardzo atrakcyjny żółto-zielony kolor. Hindusi lubią herbatę bardzo słodką i nie żałują do niej cukru trzcinowego, ja jednak preferuje słodzenie miodem i używam go z umiarem. Wy możecie zastosować cukier lub miód i dostosować jego ilość do własnego gustu. Mi osobiście herbata po indyjsku smakuje najlepiej kiedy jest lekko pikantna z dodatkiem pieprzu.
Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl |
Autor przepisu: |
|
Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl |
Data przepisu: |
23.11.2024 |
Servings | Prep Time |
4osoby | 15minut |
|
|