Przejdź do treści

Marynowana pierś kaczki (Kamo no yunan-zuke)

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Marynowana pierś kaczki (Kamo no yunan-zuke)
Marynowana pierś kaczki (Kamo no yunan-zuke) to japońska potrawa, którą można serwować z ryżem jako danie główne a także na zimno jako lekki lunch lub z pastą wasabi jako dodatek do sushi.
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Prep Time 20 minut
Passive Time 2 godziny
Servings
osoby
Ingredients
  • 1 szt. piersi kaczki ze skórą, podwójna
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • kilka łodyżek cebuli dymki pokrojonych w 2 cm kawałki
Marynata yunan:
Dodatek:
Prep Time 20 minut
Passive Time 2 godziny
Servings
osoby
Ingredients
  • 1 szt. piersi kaczki ze skórą, podwójna
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • kilka łodyżek cebuli dymki pokrojonych w 2 cm kawałki
Marynata yunan:
Dodatek:
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. Umytą i dobrze osuszoną pierś kaczki nacinamy od strony skórki w skośną kratkę.
  2. W woku lub na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oleju kładziemy mięso skórą w dół. Smażymy 8 minut na średnim ogniu i odwracamy. Podrumieniamy przez 3 minuty z drugiej strony.
  3. Kaczkę wyjmujemy z patelni a pozostały po wytopieniu nadmiar tłuszczu zlewamy do filiżanki (bardzo dobry tłuszcz, który możemy wykorzystać do innych potraw).
  4. Kroimy mięso w cienkie plastry.
  5. Mieszamy wszystkie składniki marynaty, wkładamy do niej kawałki kaczki i pokrojoną dymkę. Marynujemy przez 2 godziny.
  6. W woku rozgrzewamy ponownie 1 łyżkę oleju, wrzucamy wyjęte z marynaty mięso oraz cebulkę, obsmażamy przez krótką chwilę i serwujemy z dodatkiem makaronu lub ryżu.
  7. UWAGA: niewykorzystaną marynatę można użyć do podlania makaronu lub do sałatek. Można przechowywać ją w lodówce do 2 tygodni.
Share this Recipe