Prep Time | 20 minut |
Passive Time | 2 godziny |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 szt. piersi kaczki ze skórą, podwójna
- 3 łyżki oleju do smażenia
- kilka łodyżek cebuli dymki pokrojonych w 2 cm kawałki
Marynata yunan:
- 200 ml sosu sojowego japońskiego
- 2 łyżki mirinu
- 4 łyżki sake lub białego wytrawnego wina
- 2 łyżki soku z limonki
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
Dodatek:
- 1 szklanka ryżu japońskiego ugotowanego wg. przepisu lub
- 200 g makaronu ryżowego ugotowanego
Ingredients
Marynata yunan:
Dodatek:
|
Instructions
- Umytą i dobrze osuszoną pierś kaczki nacinamy od strony skórki w skośną kratkę.
- W woku lub na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oleju kładziemy mięso skórą w dół. Smażymy 8 minut na średnim ogniu i odwracamy. Podrumieniamy przez 3 minuty z drugiej strony.
- Kaczkę wyjmujemy z patelni a pozostały po wytopieniu nadmiar tłuszczu zlewamy do filiżanki (bardzo dobry tłuszcz, który możemy wykorzystać do innych potraw).
- Kroimy mięso w cienkie plastry.
- UWAGA: niewykorzystaną marynatę można użyć do podlania makaronu lub do sałatek. Można przechowywać ją w lodówce do 2 tygodni.
Share this Recipe