Marchewka z makaronem sojowym to prosta do wykonania i bardzo smaczna chińska potrawa wegetariańska, znakomity dodatek do dań głównych. Ta surówka nie tylko bardzo dobrze smakuje ale także wspaniale wygląda - przeźroczyste wężyki makaronu sojowego wijące się pośród jaskrawo pomarańczowej marchewki. Chińczycy zazwyczaj tną ręcznie marchewkę w zapałki, ja sobie trochę ułatwiłem i starłem marchewkę na tarce (na najgrubszych oczkach).
Marchewka z makaronem sojowym została pierwszy raz zaserwowana na imprezie domowej, wszystkim baaardzo smakowała (oczywiście oprócz marchewki było jeszcze kilka innych dań:). Teraz surówka ta jest stałym gościem na naszym stole serwowana jako dodatek do wszelkiego typu dań głównych, nie tylko chińskich... Bardzo wszystkim polecam to niezwykle łatwe i bardzo efektowne danie! Podawać jako dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.
Marchewka z makaronem sojowym została pierwszy raz zaserwowana na imprezie domowej, wszystkim baaardzo smakowała (oczywiście oprócz marchewki było jeszcze kilka innych dań:). Teraz surówka ta jest stałym gościem na naszym stole serwowana jako dodatek do wszelkiego typu dań głównych, nie tylko chińskich... Bardzo wszystkim polecam to niezwykle łatwe i bardzo efektowne danie! Podawać jako dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.
Prep Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 2 szt. marchewki średniej wielkości
- 1/2 paczki makaronu sojowego (50g)
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru lub więcej według gustu
- 2 szt. papryczek chili suszonych bez pestek, posiekanych
- 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego lekko rozgniecionego w moździerzu (ewentulnie użyć pieprz czarny ziarnisty)
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka oleju do smażenia
Do posypania (opcjonalnie):
- 1 łyżeczka sezamu czarnego
Ingredients
Do posypania (opcjonalnie):
|
Instructions
Share this Recipe