Makron udon z kaczką stri-fry to klasycznie chińskie danie z woka. Pierś kaczki z warzywami krótko smażone na woku z dodatkiem makaronu udon i smacznego sojowo-ostrygowego sosu. Ten przepis pozwala na błyskawiczne wykonanie smacznego i pożywnego dania z niewielką ilością tłuszczu.
Makron udon z kaczką stri-fry możemy zaserwować jako lekki obiad, przekąskę lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Makron udon z kaczką stri-fry możemy zaserwować jako lekki obiad, przekąskę lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Prep Time | 20 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 paczka makaronu Udon (300g)
- 2 szt. piersi kaczki bez skóry
- 3 łyżki oleju do smażenia
Warzywa:
- 2 łyżki selera naciowego posiekanego
- kilka różyczek brokuła
- 1 szt. cebuli dymki (małej)
- 4 cm cukini
- 1 łyżeczka świeżego imbiru startego lub posiekanego
- 2 ząbki czosnku posiekanego lub wyciśniętego
Marynata:
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku posiekanego lub wyciśniętego
- 1 szt. papryczki chili posiekanej
- 1 łyżeczka octu ryżowego
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Do posypania:
- cebula dymka sam szczypior
Ingredients
Warzywa:
Marynata:
Sos:
Do posypania:
|
Instructions
- Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją z opakowania. Pierś kroimy w cienkie plasterki i mieszamy z marynatą, marynujemy minimum godzinę.
- W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy warzywa i smażymy mieszając aż puszczą aromaty.
- Warzywa zgarniamy na bok, dodajemy 1 łyżke oleju i wrzucamy kaczkę. Smażymy mieszając aż mięso zmieni kolor.
Share this Recipe