Ocena ze starego portalu: 4,86 / 7 ocen
Maki sushi z sałatką jajeczną (Egg salad roll) to bardzo smaczne i bardzo łatwe do wykonania maki sushi. Jest to także jedno z najtańszych do wykonania sushi. Egg salad roll możemy także wykonać jako rolkę odwróconą z ryżem na zewnątrz (tzw. uramaki). Na koniec przepisu podaję także 2 własne modyfikacje sałatki jajecznej, z koreańską pasta chili Gochujang (czerwona, ostra, w stylu koreańskim) i z pastą z czarnej fasoli (czarna, słona, w stylu chińskim). Jest to ulubione sushi mojej żony, ja też je uwielbiam, zdecydowanie polecam!
Maki sushi z sałatką jajeczną (Egg salad roll) to bardzo smaczne i bardzo łatwe do wykonania maki sushi. Jest to także jedno z najtańszych do wykonania sushi. Egg salad roll możemy także wykonać jako rolkę odwróconą z ryżem na zewnątrz (tzw. uramaki). Na koniec przepisu podaję także 2 własne modyfikacje sałatki jajecznej, z koreańską pasta chili Gochujang (czerwona, ostra, w stylu koreańskim) i z pastą z czarnej fasoli (czarna, słona, w stylu chińskim). Jest to ulubione sushi mojej żony, ja też je uwielbiam, zdecydowanie polecam!
Prep Time | 15 minut |
Cook Time | 30 minut (ryż) |
Servings |
rolka
|
Ingredients
- 1 płat wodorostów nori
- 1 szklanka ugotowanego i doprawionego ryżu do sushi
- 1 szt. jajka na twardo posiekanego
- 2 łodyżki cebuli dymki (część zielona), posiekane
- 1 łyżeczka majonezu
Sałatka jajeczna koreańska (opcja 1)
- 1 łyżeczka koreańskiej pasty chili Gochujang
- 1 łyżeczka wody
Sałatka jajeczna chińska (opcja 2)
- 2 łyżeczki sosu z czarnej fasoli
Ingredients
Sałatka jajeczna koreańska (opcja 1)
Sałatka jajeczna chińska (opcja 2)
|
Instructions
- Płat nori położyć na macie do zwijania, błyszczącą stroną do dołu, szerszym brzegiem do siebie. Rozłożyć ryż cienką warstwą na całej powierzchni nori zostawiając jedynie ok 3 cm wolnej powierzchni na górze.
- Teraz należy pociąć rolkę używając bardzo ostrego noża zwilżonego w wodzie. Najpierw odcinamy nieregularne brzegi, następnie tniemy rolkę na pół, każdą połowę jeszcze raz na pół i jeszcze raz, w sumie na 8 kawałków (możemy też pociąć na 6 kawałków). Jeżeli tniemy więcej rolek, od czasu do czasu należy zmyć z noża odkładający się ryż, który bardzo utrudnia cięcie.
- Egg roll serwujemy z japońskim sosem sojowym. Sos nalewamy do małych miseczek, bierzemy kawałek sushi (ręką lub pałeczkami), maczamy w sosie i zjadamy jednym kęsem. Jeżeli serwujemy różne typy sushi (tak je się najczęściej) należy także podać marynowany imbir, który zjadamy pomiędzy różnymi rodzajami sushi. Imbir czyści kubki smakowe dzięki czemu smaki różnych kęsów nie mieszają się ze sobą.
Share this Recipe