Maki sushi z pikantnym tuńczykiem (Spicy tuna roll)
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 7 ocen
Maki sushi z pikantnym tuńczykiem (Spicy tuna roll) to jedna z moich ulubionych odmian sushi. Przepis ten jest bardzo praktyczny ponieważ umożliwia wykorzystanie nieregularnych kawałków pozostałych po cięciu tuńczyka na paski do maki sushi lub plasterki do nigiri sushi. Do przygotowania tego maki możemy użyć najwyższej jakości tuńczyka Saku do sashimi lub niższej jakości filetu z tuńczyka. Różnica w smaku jest nieznaczna a różnica w cenie ryby dwukrotna. W potrzebie, do przygotowania pasty, możemy nawet użyć tuńczyka z puszki, nie jest najgorszy ale smak znaczącą rożni się tuńczyka surowego. To sushi jest po prostu znakomite, na kilkanaście rodzajów maki sushi, które jadłem to przypadło mi najbardziej do gustu. W oryginalnym przepisie do zaostrzenia siekanego tuńczyka używa się bardzo drogiego japońskiego oleju sezamowego z chili La Yu. Bardzo podobny efekt możemy osiągnąć przy pomocy oleju sezamowego i sosu chili. Ilość sosu chili używamy zgodnie z naszym gustem od 1/4 do całej łyżeczki (ja użyłem całą).

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

23.11.2024
Servings Prep Time
2rolki 15minut
Cook Time
30minut (ryż)
Servings Prep Time
2rolki 15minut
Cook Time
30minut (ryż)
Ingredients
Instructions
  1. Przygotować pastę z tuńczyka: drobno posiekać tuńczyka i wymieszać go z majonezem, olejem sezamowym i chili
  2. Płat nori położyć na macie do zwijania, błyszczącą stroną do dołu, szerszym brzegiem do siebie. Rozłożyć ryż cienką warstwą na całej powierzchni nori zostawiając jedynie ok 3 cm wolnej powierzchni na górze.
  3. Na ryżu ok. 3 cm od dołu rozłożyć na całej szerokości uprażone ziarna sezamu.
  4. Na sezamie ułożyć pastę z tuńczyka, dosyć grubo 1,5-2 cm wysokości.
  5. Całość zwinąć: zaczynając od boku z nałożonym nadzieniem zagiąć matę, równocześnie zaginając krawędź nori. Następnie zwijać dalej jak naleśnik, dość ciasno ale tak, żeby nadzienie nie wychodziło bokami. Na koniec zwilżyć krawędź nori wodą i dokładnie zlepić rulonik.
  6. Teraz należy pociąć rolkę używając bardzo ostrego noża zwilżonego w wodzie. Tniemy na 8 lub 12 kawałków. Najpierw odcinamy nieregularne brzegi (jest to całkiem smaczny kąsek dla kucharza:), następnie tniemy rolkę na 4 ćwiartki i każda ćwiartkę na 2 lub 3 kawałki ( obecnie preferuję cięcie na 12 kawałków, są lepsze na 1 kęs). Od czasu do czasu należy zmyć wodą z noża odkładający się ryż z nadzieniem, który bardzo utrudnia cięcie.
  7. Spicy tuna roll serwujemy z japońskim sosem sojowym. Sos nalewamy do małych miseczek, bierzemy kawałek sushi (ręką lub pałeczkami), maczamy w sosie i zjadamy jednym kęsem. Jeżeli serwujemy różne typy sushi (tak je się najczęściej) należy także podać marynowany imbir, który zjadamy pomiędzy różnymi rodzajami sushi. Imbir czyści Imbir czyści kubki smakowe dzięki czemu smaki różnych kęsów nie mieszają się ze sobą.