Ocena ze starego portalu: 5,00 / 6 ocen
Maki sushi z pieczonym łososiem to odmiana rolek sushi wypełniona aromatycznym łososiem w pięciu smakach, lekko podsmażonym na patelni. Potrawa dla zwolenników sushi z rybą, która została wcześniej poddana obróbce termicznej.
Maki sushi z pieczonym łososiem to odmiana rolek sushi wypełniona aromatycznym łososiem w pięciu smakach, lekko podsmażonym na patelni. Potrawa dla zwolenników sushi z rybą, która została wcześniej poddana obróbce termicznej.
Prep Time | 30 minut |
Cook Time | 30 minut (ryż) |
Servings |
rolki
|
Ingredients
- 120 g filetu z łososia bez skóry
- 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
- szczypta pieprzu mielonego najlepiej białego
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 1 łyżka soku z limonki
- 4 płaty wodorostów nori
- 2 szklanki ugotowanego i doprawionego ryżu do sushi
- 1 szt. gruszki miękkiej, obranej ze skóry i pokrojonej w paski
- kilka łodyżek cebuli dymki
- 1/4 szt. papryki czerwonej pokrojonej w paski
- 4 łyżeczki sezamu białego uprażonego na suchej patelni
Przybory:
Ingredients
Przybory:
|
Instructions
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć filet 4 minuty z każdej strony. Ostudzić, skropić lekko sokiem z limonki i pociąć poprzecznie w plasterki.
- Przełożyć na deskę, łączeniem do dołu. Po paru minutach pokroić na 8 lub 12 części (według gustu) za pomocą zwilżonego, bardzo ostrego noża. Tak samo przygotować następne maki sushi.
Share this Recipe