Prep Time | 45 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 3 szklanki ugotowanego i doprawionego ryżu do sushi
- 6 płatów wodorostów nori
- 6 szt. grzybów shitake zalanych wrzątkiem i wymoczonych przez 15 minut
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 6 szt. paluszków krabowych poprzecinanych na pół
- 1 szt. awokado obrane ze skórki i pokrojone w cienkie plasterki
- kilka listków sałaty lodowej
- 2 łyżki sezamu białego uprażonego na suchej patelni
Ingredients
|
Instructions
- Przygotować ryż do sushi według przepisu.
- Do rozgrzanego woka wlać olej do smażenia i olej sezamowy. Wrzucić grzyby i na niewielkim ogniu obsmażać je mieszając przez 8 minut. Wyjąć na papier kuchenny i zostawić do ostygnięcia.
- Płat nori położyć na macie bambusowej do sushi matową stroną do góry i dłuższym bokiem do siebie.
- Wilgotną dłonią nałożyć porcję ryżu i rozprowadzić po nori pozostawiając wolny 2-centymetrowy margines przy dalszym boku.
- W ten sam sposób przygotować pozostałe maki sushi. Podawać z imbirem marynowanym i sosem sojowym.
Share this Recipe