Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny
Maki sushi odwrócone uramaki z krewetkami i gruszką. Uramaki to rodzaj rolki, w którym sushi ryż znajduje się na zewnątrz rolki a nie jak w tradycyjnym maki wewnątrz. Maki sushi odwrócone nie jest tradycyjną odmianą sushi, została wymyślona całkiem niedawno w USA. Wypełnienie naszego uramaki także jest nowoczesne, krewetka z dodatkiem słodkiej gruszki. Nowoczesne amerykańskie sushi ale bardzo smaczne, polecam!
Maki sushi odwrócone uramaki z krewetkami i gruszką. Uramaki to rodzaj rolki, w którym sushi ryż znajduje się na zewnątrz rolki a nie jak w tradycyjnym maki wewnątrz. Maki sushi odwrócone nie jest tradycyjną odmianą sushi, została wymyślona całkiem niedawno w USA. Wypełnienie naszego uramaki także jest nowoczesne, krewetka z dodatkiem słodkiej gruszki. Nowoczesne amerykańskie sushi ale bardzo smaczne, polecam!
Prep Time | 30 minut |
Cook Time | 30 minut (ryż) |
Servings |
rolki
|
Ingredients
- 2 szklanki ugotowanego i doprawionego ryżu do sushi
- 3 płaty wodorostów nori
- 4 łyżki sezamu czarnego
- 24 szt. krewetek Black Tiger surowych z ogonkami
- 1 szt. gruszki obranej i pokrojonej w cienkie, długie paski
- 1/2 szt. ogórka bez pestek, pokrojonego w długie paski
- kilka łodyżek cebulki dymki sam szczypior
- kilka listków czerwonej sałaty
- trochę majonezu (opcjonalnie)
Dodatki:
- imbir marynowany do sushi
- sos sojowy japoński
- wasabi (opcjonalnie)
Przybory:
Ingredients
Dodatki:
Przybory:
|
Instructions
- Arkusze nori złożyć na pół i przeciąć nożyczkami lub ostrym nożem.
- Na macie położyć 1/2 płata nori błyszczącą stroną do dołu, dłuższym bokiem do siebie.
- Bardzo ostrym i wilgotnym nożem przekroić rolkę na pół, następnie obie części ułożyć obok siebie i przekroić ponownie na pół, na koniec jeszcze pokroić parami na pół, w ten sposób uzyskamy 8 kawałków. Nie odkrawać brzegów z ogonkami krewetek, będą ozdobnymi kawałkami sushi.
Share this Recipe