Maki sushi kalifornijskie (California roll)
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 18 ocen
Maki sushi kalifornijskie (California roll) to rodzaj sushi, który warto przygotować kiedy chcesz zapoznać kogoś ze sposobem przyrządzania sushi. To jedno z podstawowych odmian sushi, bardzo łatwe do wykonania. Nie zawiera także surowej ryby, co początkujący smakosz sushi powinien uznać za atut. Tak naprawdę do sushi możemy włożyć praktycznie wszystko, istnieją jednak pewne klasyczne wypełnienia (jeżeli nie macie kraba i awokado, użyjcie np. marchewki i wędzonego łososia). Niedługo dodam kolejne rodzaje sushi. Wszystkie niezbędne japońskie składniki można nabyć w moim sklepie. Własnoręcznie wykonane sushi wyjdzie kilka razy taniej niż w barze sushi – koszt jednego rulonu (8 kawałków) to 1-3zł w zależności od wypełnienia. Na ucztę dla 4 osób potrzeba 6-8 rulonów.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
6rolek 30minut
Servings Prep Time
6rolek 30minut
Ingredients
Instructions
  1. Ryż przygotować według przepisu.
  2. Awokado obrać i przeciąć cały owoc dookoła, wzdłuż. Podważyć nożem, jeżeli owoc jest dojrzały bez problemy rozejdzie się na 2 polówki. Wyjąć pestkę i pociąć owoc w paski o przekroju 0,5×0,5 cm.
  3. Ogórek obrać, przeciąć wzdłuż na 4 części, każda część pociąć w takie same paski jak awokado.
  4. Paluszki karbowe przeciąć wzdłuż na pół.
  5. Na macie do zwijania sushi położyć kawałek nori, szerszą stroną do siebie. Wziąć całą garść ryżu położyć na środku glonów i rozprowadzić po całej powierzchni, jeżeli zabraknie dołożyć jeszcze trochę. Zostawić tylko 3 cm wolnego glonu na górze. Nie należy rozprowadzać ryżu zbyt dokładnie, powinny być w nim dziury, dołki i górki.
  6. Na ryżu ok. 3 cm od dołu ułożyć w poprzek całego “naleśnika” 6 pasków ogórka, następnie na nich 2 paski avocado a na wszystkim pasek paluszków krabowych (wypełnienie powinno otworzyć kopiec o przekroju średnicy ok. 2,5 cm).
  7. Następnie zwinąć cała konstrukcję jak naleśnik,
  8. Teraz należy pociąć rolkę. Do tego zadania należy użyć bardzo ostrego noża, żeby nie zdemolować misternej konstrukcji. Tniemy rolkę na pół, następnie jeszcze raz na pół a następnie każda ćwiartkę na 2 lub 3 kawałki, w sumie na 8 lub 12 kawałków (ja osobiście preferuję cięcie na 12 kawałków).
  9. Sushi podaję się z sosem sojowym i wasabi. Sos nalewamy do małych miseczek, wasabi dodajemy do sosu i mieszamy, ilość wasabi zależy od gustu.

    UWAGA: w Japonii do maczania używa się samego sosu sojowego, wasabi ewentualnie dodajemy bezpośrednio do rolki kładząc małą warstwę na ryżu przed położeniem nadzienia.
  10. Bierzemy kawałek sushi (ręką lub pałeczkami), maczamy w sosie i zjadamy jednym kęsem. Jeżeli serwujemy różne typy sushi (tak je się najczęściej) należy także podać marynowany imbir, który zjadamy pomiędzy różnymi rodzajami sushi. Imbir czyści kubki smakowe dzięki czemu smaki różnych kęsów nie mieszają się ze sobą.