Maki i nigiri sushi z łososiem
Maki i nigiri sushi z łososiem to często występujący zestaw. Po pocięciu łososia w plasterki do nigiri zawsze okazuje się, że część z nich jest za mała lub nieforemna. Kawałki te świetnie nadają się do maki sushi. W Polskich warunkach łosoś jest najlepszą rybą do wykonania sushi. Jest ogólnie dostępny, ma przystępną cenę i można go dostać bardzo świeżego. Przed zjedzeniem na surowo warto jest go zamrozić na 1-2 dni i odmrozić przed użyciem, pozbędziemy się w ten sposób potencjalnych chorób i pasożytów. Łososia możemy użyć do maki sushi solo, z dodatkami a także wykonać z niego doskonałe nigiri sushi.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

04.12.2024
Servings Prep Time
40minut 4rolki
Servings Prep Time
40minut 4rolki
Ingredients
Instructions
  1. Łososia pociąć w plasterki mniej więcej 8x3cm. Kawałki mniej foremne, nieudane przeznaczamy na maki sushi. Na nigiri sushi zostawić najładniejsze plasterki.
  2. Płat nori położyć na macie do zawijania błyszczącą stroną do dołu i długim bokiem do siebie.
  3. Zwilżyć dłonie w zimnej wodzie i nabrać garść ryżu. Rozprowadzić ryż po nori zostawiając 2-centymetrowy, wolny margines przy przeciwległym boku.
  4. W linii równoległej do brzegu ułożyć paski łososia, kawałki gruszki, dymkę i kiełki soi.
  5. Zaczynając od boku z nałożonym nadzieniem, zagiąć matę, równocześnie zaginając krawędź nori. Stopniowo zawijać całość, lekko przyciskając nadzienie. Na koniec zwilżyć wolny od ryżu margines nori wodą lub w ostrzejszej wersji posmarować pastą wasabi i dokładnie zlepić.
  6. Odłożyć na kilkanaście minut na deskę łączeniem do dołu, aby wszystkie składniki dobrze się skleiły. Wykonać w ten sposób 4 rolki.
  7. Za pomocą bardzo ostrego, wilgotnego noża pokroić rulon na 8 lub 12 równych kawałków (według uznania). Tak przygotować 4 rolki.
  8. Z pozostałego ryżu przygotować kulki do nigiri sushi. Plasterki łososia posmarować wasabi i położyć na ryż, gotowe. Podawać z marynowanym imbirem, japońskim sosem sojowym oraz pastą wasabi.