Maki i nigiri sushi z łososiem to często występujący zestaw. Po pocięciu łososia w plasterki do nigiri zawsze okazuje się, że część z nich jest za mała lub nieforemna. Kawałki te świetnie nadają się do maki sushi. W Polskich warunkach łosoś jest najlepszą rybą do wykonania sushi. Jest ogólnie dostępny, ma przystępną cenę i można go dostać bardzo świeżego. Przed zjedzeniem na surowo warto jest go zamrozić na 1-2 dni i odmrozić przed użyciem, pozbędziemy się w ten sposób potencjalnych chorób i pasożytów. Łososia możemy użyć do maki sushi solo, z dodatkami a także wykonać z niego doskonałe nigiri sushi.
Prep Time | 4 rolki |
Servings |
minut
|
Ingredients
- 3 szklanki ugotowanego i doprawionego ryżu do sushi
- 4 płaty wodorostów nori
- 200 g filetu z łososia
- 1 szt. gruszki obrana i pokrojona w paski
- garść kiełków fasoli mung
- 1 szt. cebulki dymki sam szczypior
- trochę sezamu czarnego do posypania
Przybory:
Ingredients
Przybory:
|
Instructions
- Łososia pociąć w plasterki mniej więcej 8x3cm. Kawałki mniej foremne, nieudane przeznaczamy na maki sushi. Na nigiri sushi zostawić najładniejsze plasterki.
- Płat nori położyć na macie do zawijania błyszczącą stroną do dołu i długim bokiem do siebie.
- Zwilżyć dłonie w zimnej wodzie i nabrać garść ryżu. Rozprowadzić ryż po nori zostawiając 2-centymetrowy, wolny margines przy przeciwległym boku.
- Zaczynając od boku z nałożonym nadzieniem, zagiąć matę, równocześnie zaginając krawędź nori. Stopniowo zawijać całość, lekko przyciskając nadzienie. Na koniec zwilżyć wolny od ryżu margines nori wodą lub w ostrzejszej wersji posmarować pastą wasabi i dokładnie zlepić.
- Odłożyć na kilkanaście minut na deskę łączeniem do dołu, aby wszystkie składniki dobrze się skleiły. Wykonać w ten sposób 4 rolki.
Share this Recipe