Makaron ze smażoną piersią kaczki i bakłażanem
Ocena ze starego portalu: 4,75 / 8 ocen
Makaron ze smażoną piersią kaczki i bakłażanem to bardzo smaczne i pożywne chińskie danie z makaronu, kaczki i bakłażana. Może stanowić samodzielny posiłek lub być składnikiem kilkudaniowego posiłku chińskiego. Kaczkę należy smażyć powoli, skórką do dołu aby wytopić z niej jak najwięcej tłuszczu i aby skórka stała się chrupiąca.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

23.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 30minut
Passive Time
1godzina
Servings Prep Time
4osoby 30minut
Passive Time
1godzina
Ingredients
Marynata do mięsa:
Instructions
  1. Wymieszać składniki marynaty z sobą i zalać pierś kaczki. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej godzinę. Pociąć bakłażana.
  2. Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu i odcedzić.
  3. Rozgrzać w woku 2 łyżki oleju i włożyć mięso skórą do dołu. Zmniejszyć nieco płomień i smażyć mięso przez 5 minut, nie dopuszczając do przypalenia. Odwrócić mięso i smażyć następne kilka minut. Ponownie odwrócić skórą do dołu i smażyć jeszcze kilka minut.
  4. Wyjąć mięso z patelni i pokroić je w plasterki a następnie w słupki (pierś może być w środku lekko niedopieczona ale to nie szkodzi bo będziemy jeszcze smażyć całość przez kilka minut).
  5. Rozgrzać patelnię ponownie z 2 łyżkami oleju. Wrzucić imbir i czosnek i smażyć mieszając 30 sek. Dołożyć pokrojonego bakłażana. Smażyć mieszając przez 5-6 minut.
  6. Dolać marynatę i zagęścić wodą wymieszaną z mąką. Dołożyć pokrojone mięso i ugotowany wcześniej makaron, wymieszać.
  7. Doprowadzić do zagotowania, danie gotowe do podania.