Makaron z wołowiną i brokułami na ostro to chińskie danie stir-fry. Gruby, falisty makaron mie z paseczkami miękkiej wołowiny i brokułami w mocno pikantnym, słodkawym sosie. Głównym składnikiem sosu jest syczuański sos z chili i bobu, wzmocniony dodatkowo sosem chili sriracha, słodką nutę smakową nadaje sos hoisin.
Do dań stir-fry, gdzie smażenie trwa bardzo krótko, należy stosować wysokiej jakości, miękką wołowinę na steki. Najlepsza jest polędwica wołowa ale równie dobry efekt dają antrykot i rostbef. Brokułu przed użyciem należy zblanszować, inaczej będą praktycznie surowe.
Makaron z wołowiną i brokułami na ostro można zaserwować jako samodzielny danie obiadowe lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Do dań stir-fry, gdzie smażenie trwa bardzo krótko, należy stosować wysokiej jakości, miękką wołowinę na steki. Najlepsza jest polędwica wołowa ale równie dobry efekt dają antrykot i rostbef. Brokułu przed użyciem należy zblanszować, inaczej będą praktycznie surowe.
Makaron z wołowiną i brokułami na ostro można zaserwować jako samodzielny danie obiadowe lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Prep Time | 15 minut |
Passive Time | 15 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 400 g miękkiej wołowiny polędwica, rostbef lub antrykot
- 1 szt. brokuła
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 szt. cebuli pociętej w piórka
- 1 łyżeczka świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
- 3 ząbki czosnku posiekanego lub wyciśniętego
- 300 g makaronu mie
Marynata:
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyzka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka cukru
Sos:
- 2 łyżki sosu z chili i bobu
- 1 łyżeczka sosu chili Sriracha
- 1 łyżka sosu hoisin
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Do posypania
- cebula dymka sam szczypior, posiekany
- sezam biały uprażony na suchej patelni
Ingredients
Marynata:
Sos:
Do posypania
|
Instructions
- Wołowinę tniemy w cienkie paseczki, mieszamy z marynatą, odstawiamy na minimum 15 minut.
- Brokuła dzielimy na różyczki i blanszujemy w wodzie z odrobiną soli i cukru.
- W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy krótko cebulę, imbir i czosnek.
- Dodajemy pokrojoną w cieniutkie plasterki wołowinę i smażymy mieszając kolejne 2 minuty.
Share this Recipe