Makaron z sosem z czarnej fasoli
Ocena ze starego portalu: 4,67 / 3 oceny
Sos z czarnej fasoli to intensywny w smaku, słony sos, którego głównym składnikiem jest czarna fermentowana fasola (soja). Dania na bazie czarnej fasoli mają prawie zawsze wytrawny, słony smak (beż żadnych słodkich akcentów) bardzo lubiany w mojej rodzinie, a szczególnie przez moją żonę. Podawać jako samodzielnie danie lub element kilkudaniowego chińskiego.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

22.11.2024
Servings Prep Time
3osoby 20minut
Passive Time
30minut
Servings Prep Time
3osoby 20minut
Passive Time
30minut
Ingredients
Marynata:
Instructions
  1. Ugotować makaron według przepisu. Przełożyć na cedzak, przelać zimną wodą, zostawić do odsączenia.
  2. Kurczaka pociąć w paski 1×4 cm. Wymieszać składnik marynaty, włożyć kurczaka, odstawić na 30 min.
  3. Rozgrzać w woku 1 łyżkę oleju, przesmażyć krótko mięso ciągle mieszając aż zmieni kolor. Wyjąć na talerz.
  4. Do woka wlać 2 łyżki oleju, rozgrzać. Włożyć cebulę i grzyby przesmażyć mieszając 1 min.
  5. Dodać mięso, smażyć kolejne 30 sek. Dodać makaron, dobrze wymieszać, smażyć 2 min (jeżeli lubisz chrupiący makaron możesz go wcześniej przesmażyć).
  6. Dodać sos z czarnej fasoli, dobrze wymieszać, doprawić do smaku solą. Danie gotowe.