Makaron z mięsnym sosem po chińsku
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny
Chińska wersja spaghetti bolognese, makaron mie z pysznym, aromatycznym sosem mięsnym.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

22.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 30minut
Servings Prep Time
4osoby 30minut
Ingredients
Sos:
Do posypania:
  • 3łyżki dymkigrubo posiekanej
Instructions
  1. Ugotować makaron w gorącej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć, przełożyć do miski i wymieszać z olejem sezamowym. Odstawić.
  2. Mocno rozgrzać wok, wlać olej i podgrzać. Wrzucić czosnek, imbir i dymkę, mieszając smażyć 15 sekund. Dodać wieprzowinę, dobrze wymieszać, by rozdzielić grudki i mieszając smażyć na dużym ogniu około 2 minut.
  3. Zmieszać w misce obie pasty sojowe, cukier, wino ryżowe, sos sojowy, sól, pieprz i olej sezamowy. Wlać do woka i dobrze wymieszać z mięsem.
  4. Dodać bulion, skropić olejem chilli, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i gotować na małym ogniu 5 minut. Jeżeli lubicie gęsty sos to można go zagęścić mąką kukurydzianą (1-2 łyżki) rozmieszaną z wodą.
  5. Wrzucić makaron do wrzątku, gotować 4-5 minut, odcedzić i wyłożyć na talerz. Wylać sos na makaron, posypać dymką i podawać. Smacznego!