Prep Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 500 g makaronu mie
- 1 1/2 łyżki oleju sezamowego
Sos:
- 1 1/2 łyżki oleju arachidowego
- 1 1/2 łyżki czosnku posiekanego
- 1 łyżka świeżego imbiru posiekanego
- 3 łyżki cebuli dymki posiekanej
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 3 łyżki pasty sojowej
- 1 łyżka pasty sojowej z chili
- 2 łyżeczki cukru
- 1 1/2 łyżki wina ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 1/2 szklanki bulionu drobiowego przygotowanego wg. przepis lub z proszku
- 2 łyżeczki oleju chili
- trochę mąka kukurydziana wymieszanej z małą ilością wody (opcja)
Do posypania:
- 3 łyżki dymki grubo posiekanej
Ingredients
Sos:
Do posypania:
|
|
Instructions
- Ugotować makaron w gorącej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć, przełożyć do miski i wymieszać z olejem sezamowym. Odstawić.
- Mocno rozgrzać wok, wlać olej i podgrzać. Wrzucić czosnek, imbir i dymkę, mieszając smażyć 15 sekund. Dodać wieprzowinę, dobrze wymieszać, by rozdzielić grudki i mieszając smażyć na dużym ogniu około 2 minut.
- Zmieszać w misce obie pasty sojowe, cukier, wino ryżowe, sos sojowy, sól, pieprz i olej sezamowy. Wlać do woka i dobrze wymieszać z mięsem.
- Dodać bulion, skropić olejem chilli, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i gotować na małym ogniu 5 minut. Jeżeli lubicie gęsty sos to można go zagęścić mąką kukurydzianą (1-2 łyżki) rozmieszaną z wodą.
- Wrzucić makaron do wrzątku, gotować 4-5 minut, odcedzić i wyłożyć na talerz. Wylać sos na makaron, posypać dymką i podawać. Smacznego!
Share this Recipe