Makaron Yakisoba stir-fry z krewetkami
Klasyczne danie stir-fry kuchnii japońskiej z makaronem yakisoba, specjalnym sosem Yakisoba i krewetkami.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Admin KO

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

25.04.2025
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Cook Time
5minut
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Cook Time
5minut
Ingredients
Instructions
  1. Mrożone krewetki przekładamy do miski, zalewamy woda i odstawiamy, aby się rozmroziły.
  2. Następnie odlewamy wodę i przygotowujemy solankę (1 łyżka soli, 1 łyżeczka cukru i 400 ml wody). Krewetki moczymy w solance przez 15minut. Następnie odcedzamy i opłukujemy.
  3. Kapustę pekińską kroimy w cienkie paski.
  4. W rondelku zagotowujemy wodę z kilkoma kroplami oleju i wrzucamy makaron Yakisoba na 1 min. Następnie odcedzamy i przekładamy do miski
  5. Woka dobrze rozgrzewamy na palniku, dodajemy łyżkę oleju, a następnie wrzucamy pokrojona kapustę pekińską i energicznie mieszamy.
  6. Dodajemy sos sojowy, staramy się aby kapusta się lekko skarmelizowała, cały czas mieszając.
  7. Kolejnym krokiem jest dodanie czosnkowego puree oraz krewetek. Krewetki smażymy ok. 3 min. Kiedy krewetki zwiną się i osiągną różową barwę, wtedy są gotowe. Ważne, abyśmy ich nie przesmażyli za bardzo, gdyż staną się twarde.
  8. Później dodajemy makaron Yakisoba oraz specjalnie przeznaczony do tego dania sos Yakisoba cały czas energicznie mieszając.
  9. Na koniec wrzucamy na patelnie pokrojony szczypiorek i dokładnie łączymy go z reszta makaronu.
  10. Gotowe danie przekładamy na talerz, dekorujemy szczypiorkiem i ćwiartką cytryny, którą następnie możemy skropić całą potrawę przed konsumpcją.
Recipe Notes

Solanka delikatnie przyprawia krewetki, nadając im subtelny, wyrazisty smak. Pomaga również krewetkom zachować jędrność i soczystość podczas gotowania/smażenia oraz pozwala także na oczyszczenie krewetek z resztek, które mogą pozostać po obróbce.