Makaron udon z kimchi (by Magda Klimczak)
Makaron udon z kimchi to inspirowane kuchnią koreańską bezmięsne danie z użyciem kimchi z kapusty. Pyszne i zdrowe danie, którego przygotowanie zajmie zaledwie kilkanaście minut. W Korei kimchi jest spożywane głównie jako przystawka. Jednak, jako że jest to ulubiona kiszonka Koreańczyków, stosuję się ją także jako składnik wielu dań: zup, gulaszy, dań stir-fry i makaronów. Zastosowanie masła w przepisie wydaje się być Europejskim elementem dania. Okazuje się jednak, że obecnie Koreańczycy docenili zastosowanie masła w sosach i bardzo chętnie sięgają po nie przygotowując dania z makaronem i smażonym ryżem. Wersja wege wymaga użycia margaryny, bulionu warzywnego oraz kimchi w wersji wegetariańskiej (bez dodatku sosu rybnego). Danie wygląda na zdjęciach Magdy po prostu zabójczo, a użyte składniki sugerują, że jest przepyszne. Nie będę długo czekał i już dzisiaj robię je na obiad.

AKTUALIZACJA: już po obiedzie, danie zabójczo dobre, brak słów żeby to opisać!

KIMCHI – ZRÓB TO SAM

Kimchi z kapusty możecie przygotować własnoręcznie z jednego z naszych przepisów Kimchi z młodej kapusty lub Kimchi z kapusty pekińskiej lub zastosować gotowe kimchi z puszki. Kimchi to super zdrowa kiszonka, używana jako przystawka do wszelkiego typu dań. Dlatego warto jest zrobić spory zapas bez obawy, że się zepsuje. Kimchi z kapusty wytrzymuje w lodówce bez problemu kilka miesięcy. Magda użyła w przepisie 200g przygotowanej własnoręcznie kimchi z młodej kapusty ale 1 puszka kimchi 160g powinna też wystarczyć aby uzyskać danie o pełnym smaku. Danie najlepiej smakuje ze świeżym makaronem udon ale można go z powodzeniem zastąpić makaronem udon, makaronem ramen lub chińskim makaronem mie.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
3osoby 10minut
Cook Time
15minut
Servings Prep Time
3osoby 10minut
Cook Time
15minut
Ingredients
Instructions
  1. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją z opakowania. Kimchi odsączamy z soku i siekamy. Sok z kimchi zachowujemy.
  2. Na ćwiartce masła podsmażany odsączone i posiekane kimchi, aż delikatnie się skarmelizuje. Dodajemy sok z kimchi, pastę gochujang i bulion, podgrzewamy ok. 10 min, aż kapustka zmięknie a sos się zredukuje.
  3. Do sosu dodajemy makaron i pozostałe masło, podgrzewamy kolejne 3 minuty aż masło się rozpuści, a sos pokryje makaron.
  4. Makaron dzielimy na 3 porcje, na środku każdej układamy żółtko i posypujemy sezamem i dymką. Przepychota!!!!