Makaron udon z kimchi to inspirowane kuchnią koreańską bezmięsne danie z użyciem kimchi z kapusty. Pyszne i zdrowe danie, którego przygotowanie zajmie zaledwie kilkanaście minut. W Korei kimchi jest spożywane głównie jako przystawka. Jednak, jako że jest to ulubiona kiszonka Koreańczyków, stosuję się ją także jako składnik wielu dań: zup, gulaszy, dań stir-fry i makaronów. Zastosowanie masła w przepisie wydaje się być Europejskim elementem dania. Okazuje się jednak, że obecnie Koreańczycy docenili zastosowanie masła w sosach i bardzo chętnie sięgają po nie przygotowując dania z makaronem i smażonym ryżem. Wersja wege wymaga użycia margaryny, bulionu warzywnego oraz kimchi w wersji wegetariańskiej (bez dodatku sosu rybnego). Danie wygląda na zdjęciach Magdy po prostu zabójczo, a użyte składniki sugerują, że jest przepyszne. Nie będę długo czekał i już dzisiaj robię je na obiad.
AKTUALIZACJA: już po obiedzie, danie zabójczo dobre, brak słów żeby to opisać!
AKTUALIZACJA: już po obiedzie, danie zabójczo dobre, brak słów żeby to opisać!
KIMCHI - ZRÓB TO SAM
Kimchi z kapusty możecie przygotować własnoręcznie z jednego z naszych przepisów Kimchi z młodej kapusty lub Kimchi z kapusty pekińskiej lub zastosować gotowe kimchi z puszki. Kimchi to super zdrowa kiszonka, używana jako przystawka do wszelkiego typu dań. Dlatego warto jest zrobić spory zapas bez obawy, że się zepsuje. Kimchi z kapusty wytrzymuje w lodówce bez problemu kilka miesięcy. Magda użyła w przepisie 200g przygotowanej własnoręcznie kimchi z młodej kapusty ale 1 puszka kimchi 160g powinna też wystarczyć aby uzyskać danie o pełnym smaku. Danie najlepiej smakuje ze świeżym makaronem udon ale można go z powodzeniem zastąpić makaronem udon, makaronem ramen lub chińskim makaronem mie.Prep Time | 10 minut |
Cook Time | 15 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1/2 kostki masła lub margaryny
- 200 g kimchi z kapusty z puszki lub wg. Przepisu 1 lub Przepisu 2
- 2 łyżki koreańskiej pasty chili Gochujang
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego w wersji wege
- 200 g makaronu Udon lub makaronu ramen lub makaronu mie lub 400g świeżego makaronu udon
- pęczek cebuli dymki
- trochę sezamu czarnego
- 3 szt. zółtka w wersji wege pominąć
Ingredients
|
Instructions
- Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją z opakowania. Kimchi odsączamy z soku i siekamy. Sok z kimchi zachowujemy.
- Na ćwiartce masła podsmażany odsączone i posiekane kimchi, aż delikatnie się skarmelizuje. Dodajemy sok z kimchi, pastę gochujang i bulion, podgrzewamy ok. 10 min, aż kapustka zmięknie a sos się zredukuje.
- Do sosu dodajemy makaron i pozostałe masło, podgrzewamy kolejne 3 minuty aż masło się rozpuści, a sos pokryje makaron.
Share this Recipe