Makaron Somen z bakłażanem w sosie śliwkowym to japońskie danie wegetariańskie. Cienki makaron somen z bakłażanem z kwaśno-słonym sosem z solonych śliwek. Makaron Somen nazywany jest w Japonii "królem makaronów". Drobny, niezwykle delikatny, jest ulubionym produktem żywieniowym klasy wyższej. Serwuje się o zarówno na ciepło jak i na zimno.
Prep Time | 20 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 150 g makaronu somen ( 1/2 paczki)
- 1 szt. bakłażana
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 3 łyżki oleju
Sos śliwkowy:
- 5 szt. śliwek solonych bez pestek, rozgniecionych widelcem
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka mirinu
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
lub alternatywnie:
- 5 łyżek sosu śliwkowego gotowego
Do przybrania:
- 1 łyżka cebuli dymki sam szczypior, pokrojony w długie, cienkie paski
Ingredients
Sos śliwkowy:
lub alternatywnie:
Do przybrania:
|
Instructions
- Gotujemy makaron przez 3 minuty.
- Przelewamy do woka 1 łyżkę wazową wody z gotującego się makaronu i odcedzamy z reszty wody Somen.
- Zwiększamy płomień pod wokiem i redukujemy wlany płyn.
- Dodajemy pastę ze śliwek, olej sezamowy, mirin, sól i pieprz.
Share this Recipe