Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny
Makaron soba z wieprzowiną i krewetkami to moja własna inwencja twórcza. Przygotowałem je ponieważ miałem do dyspozycji kawałek schabu, trochę krewetek i makaron soba. Jest to danie przyrządzone dokładnie tak jak lubię, krótko smażone na woku, doprawione na słono-ostro-słodko z dodatkiem mojego ulubionego gochujangu. Nie przypisałem je do żadnej konkretnej kuchni ponieważ jest to mieszanka japońsko (soba) - korańsko (gochujang) - chińska (smażenie stir-fry i chińskie składniki) czyli azjatyckie fusion. Nie musicie koniecznie używać gochujangu, może być inny sos lub pasta chili ale tylko gochujang nada jej charakterystycznego smaku, który tak lubię:)
Makaron soba z wieprzowiną i krewetkami to moja własna inwencja twórcza. Przygotowałem je ponieważ miałem do dyspozycji kawałek schabu, trochę krewetek i makaron soba. Jest to danie przyrządzone dokładnie tak jak lubię, krótko smażone na woku, doprawione na słono-ostro-słodko z dodatkiem mojego ulubionego gochujangu. Nie przypisałem je do żadnej konkretnej kuchni ponieważ jest to mieszanka japońsko (soba) - korańsko (gochujang) - chińska (smażenie stir-fry i chińskie składniki) czyli azjatyckie fusion. Nie musicie koniecznie używać gochujangu, może być inny sos lub pasta chili ale tylko gochujang nada jej charakterystycznego smaku, który tak lubię:)
Prep Time | 30 minut |
Passive Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1/2 paczki makaronu gryczanego Soba (150 gram)
- 250 g wieprzowiny szynki, polędwiczki wieprzowej lub schabu
- 250 g krewetek Black Tiger
- 1 szt. małego pora pociętego w plasterki grubości 0,5 cm
- 1 szt. cebuli dymki posiekanej
- 2 ząbki czosnku posiekane lub wycisnięte
- 1/2 szt. papryki czerwonej pociętej w paski
- 1 cm. świeżego imbiru posiekanego
- 1 łyżka sezamu białego prażonego, do posypania
Marynata:
- 1,5 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka koreańskiej pasty chili Gochujang
Sos:
- 1 szklanka bulionu
- 1 łyżka czarnego octu ryżowego
- 25 łyżeczki oleju sezamowego
- 2 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka koreańskiej pasty chili Gochujang lub innego sosu chili
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Ingredients
Marynata:
Sos:
|
Instructions
Share this Recipe