Makaron Soba z grzybami shitake i pastą sezamową
Makaron Soba z grzybami shitake i pastą sezamową to bardzo smaczne japońskie danie wegetariańskie z makaronu gryczanego z grzybami w gęstym słodko-kwaśnym sosie. Azjatycka pasta sezamowa w odróżnieniu od arabskiej pasty Tahini jest uzyskiwana z prażonych ziaren sezamu, przez co jej smak jest pełniejszy i bardziej wyraźny. Pasta sezamowa jest częstym dodatkiem do sosów w kuchni japońskiej i chińskiej, sosy z jej dodatkiem nabierają sezamowego posmaku, zawiesistości i są bardzo pożywne (sezam zawiera jeden z najzdrowszych tłuszczów).

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

22.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Ingredients
Sos
Instructions
  1. Grzyby shitake zalać wrzątkiem i moczyć przez 15-20 minut, następnie odkroić twarde ogonki a kapelusze pokroić w paski.
  2. Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu (nie dłużej niż 5 min). Odcedzić na sicie.
  3. Rozgrzać wok, wlać olej i po chwili wrzucić grzyby i czosnek. Smażyć przez 1-2 minuty mieszając aby nie przypalić czosnku (przypalony robi się gorzki).
  4. Wymieszać składniki sosu i wlać do woka. Ewentualnie doprawić do smaku solą.
  5. Wrzucić ugotowany makaron i starannie wymieszać. Podgrzewać przez 2 minuty. Danie gotowe, serwować na gorącą.