Makaron smażony z wieprzowiną
Makaron smażony z wieprzowiną to pełne chińskie danie, mięso z warzywami w sosie podane na przysmażonym makaronie. Do przygotowania tej potrawy używajmy tylko grubych makaronów (najlepszy jest makaron Mie) i gotujmy je wcześniej krótko na półtwardo aby nie rozpadły się podczas podsmażania.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Ingredients
Instructions
  1. Do garnka z osoloną, wrzącą wodą włożyć makaron i gotować 3 minuty, po czym odcedzić, przelać zimną wodą i odstawić.
  2. Pieprz syczuański uprażyć na suchej patelni a następnie utrzeć w moździerzu.
  3. Pokrojoną polędwicę umieścić w miseczce i zalać sosem sojowym, odstawić na kilka minut.
  4. W tym czasie rozgrzać wok, wlać 2 łyżki oleju do smażenia roślinnego i olej sezamowy. Wrzucić makaron i usmażyć go na lekko złoty kolor. Wstawić na chwilę do ciepłego piekarnika aby nie ostygł.
  5. Ponownie rozgrzać mocno wok, wlać 2 łyżki oleju i wrzucić czosnek, imbir, cebulę i pieprz syczuański. Smażyć minutę mieszając. Dodać grzyby, seler naciowy i smażyć jeszcze 2 minuty.
  6. Rozgarnąć wszystko na boki woka a na środek włożyć mięso i smażyć aż zblednie.
  7. Wymieszać wszystko razem dodać olej chili, pastę sezamową i wodę i podgrzewać aż sos zgęstnieje.
  8. Podawać na gorącym makaronie posypane świeżymi listkami kolendry