Makaron smażony z grzybami
Ocena ze starego portalu: 4,50 / 12 ocen
Szybka do wykonania i smaczna potrawa wegetariańska. Do jej przygotowania możemy użyć suszonych grzybów shitake, ale korzystając z sezonu grzybowego lepiej użyć świeże grzyby leśne, ja użyłem podgrzybków, które właśnie pojawiły się w lasach sosnowych. Makaron możemy usmażyć, będzie wtedy smaczniejszy ale bardziej kaloryczny (musimy dodatkowo użyć 5-6 łyżek oleju) lub zrezygnować ze smażenia stawiając na dietetyczność potrawy kosztem walorów smakowych.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

23.11.2024
Servings Prep Time
3osoby 45minut
Servings Prep Time
3osoby 45minut
Ingredients
Sos:
Instructions
  1. Tniemy cebulę i dymkę.
  2. Makaron mie gotujemy 5 minut, odcedzamy na sitku (dobrze żeby poleżał przynajmniej 30 min, obeschnie lekko i będzie lepszy do smażenia).
  3. Grzyby shitake gotujemy w wodzie na wolnym ogniu ok. 20min, osączamy na sitku, następnie tniemy w plasterki. Grzyby świeże oczyszczamy i tniemy w plasterki. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy grzyby shitake i mieszając smażymy 2 min aż się lekko zarumienią. Grzyby świeże smażymy na 2 łyżkach oleju z odrobina masła (lepiej na patelni niż na woku) około 5 min, od czasu do czasu mieszając, jeżeli są bardzo suche możemy podlać je 2-3 łyżkami wody. Przekładamy na talerz.
  4. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę, mieszając smażymy 2 min, dodajemy dymkę smażymy kolejne 30 sek. Przekładamy na talerz.
  5. Smażymy makaron (ten krok możemy opuścić, wtedy kluski nie będą chrupkie ale za to danie będzie mniej kaloryczne.) Na patelni teflonowej na maksymalnym ogniu rozgrzewamy 5-6 łyżek oleju. Wrzucamy makaron i przy pomocy 2 łopatek dobrze mieszamy go z olejem. Następnie zostawiamy na 1 min żeby się przysmażył. Po minucie mieszamy znowu dokładanie makaron i znowu zostawiamy na 1 min, następnie mieszamy. Operację tą powtarzamy kilka razy, aż uznamy, że makaron jest dostatecznie usmażony, ja zazwyczaj mieszam 4 razy. Jeżeli w czasie smażenia makaron zacznie się przypalać to oznacza, że użyliśmy za mało oleju, trzeba go troszkę dolać.
  6. Wracamy do woka, chyba, że mamy bardzo dużą patelnie teflonową i będzie można w niej wymieszać wszystkie składniki. Wrzucamy makaron i wszystkie pozostałe składniki: grzyby, cebule i sos (sos sojowy grzybowy z pastą chili gochujang) od razu możemy też dorzucić kilka szczypt soli.
  7. Wszystko dokładnie mieszamy, próbujemy i ewentualnie dosalamy do smaku.
  8. Podgrzewany trochę aż całe danie będzie gorące. Gotowe, smacznego!