Ocena ze starego portalu: 4,50 / 12 ocen
Szybka do wykonania i smaczna potrawa wegetariańska. Do jej przygotowania możemy użyć suszonych grzybów shitake, ale korzystając z sezonu grzybowego lepiej użyć świeże grzyby leśne, ja użyłem podgrzybków, które właśnie pojawiły się w lasach sosnowych. Makaron możemy usmażyć, będzie wtedy smaczniejszy ale bardziej kaloryczny (musimy dodatkowo użyć 5-6 łyżek oleju) lub zrezygnować ze smażenia stawiając na dietetyczność potrawy kosztem walorów smakowych.
Szybka do wykonania i smaczna potrawa wegetariańska. Do jej przygotowania możemy użyć suszonych grzybów shitake, ale korzystając z sezonu grzybowego lepiej użyć świeże grzyby leśne, ja użyłem podgrzybków, które właśnie pojawiły się w lasach sosnowych. Makaron możemy usmażyć, będzie wtedy smaczniejszy ale bardziej kaloryczny (musimy dodatkowo użyć 5-6 łyżek oleju) lub zrezygnować ze smażenia stawiając na dietetyczność potrawy kosztem walorów smakowych.
Prep Time | 45 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 250 g makaronu mie
- 50 g grzybów shitake lub 250g świeżych grzybów leśnych
- 1 pęczek cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- 1 szt. cebuli dużej, posiekanej
- kilka szczypt soli
- kilka łyżek oleju do smażenia
Sos:
- 3 łyżki sosu sojowego grzybowego
- 1 łyżka koreańskiej pasty chili Gochujang ewentualnie innego ostrego sosu
Ingredients
Sos:
|
Instructions
- Makaron mie gotujemy 5 minut, odcedzamy na sitku (dobrze żeby poleżał przynajmniej 30 min, obeschnie lekko i będzie lepszy do smażenia).
- Grzyby shitake gotujemy w wodzie na wolnym ogniu ok. 20min, osączamy na sitku, następnie tniemy w plasterki. Grzyby świeże oczyszczamy i tniemy w plasterki. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy grzyby shitake i mieszając smażymy 2 min aż się lekko zarumienią. Grzyby świeże smażymy na 2 łyżkach oleju z odrobina masła (lepiej na patelni niż na woku) około 5 min, od czasu do czasu mieszając, jeżeli są bardzo suche możemy podlać je 2-3 łyżkami wody. Przekładamy na talerz.
- Smażymy makaron (ten krok możemy opuścić, wtedy kluski nie będą chrupkie ale za to danie będzie mniej kaloryczne.) Na patelni teflonowej na maksymalnym ogniu rozgrzewamy 5-6 łyżek oleju. Wrzucamy makaron i przy pomocy 2 łopatek dobrze mieszamy go z olejem. Następnie zostawiamy na 1 min żeby się przysmażył. Po minucie mieszamy znowu dokładanie makaron i znowu zostawiamy na 1 min, następnie mieszamy. Operację tą powtarzamy kilka razy, aż uznamy, że makaron jest dostatecznie usmażony, ja zazwyczaj mieszam 4 razy. Jeżeli w czasie smażenia makaron zacznie się przypalać to oznacza, że użyliśmy za mało oleju, trzeba go troszkę dolać.
Share this Recipe