Makaron Shirataki z piersią kurczaka to dietetyczne i bardzo smaczne danie wykorzystujące bardzo niskokaloryczny makaron. Shirataki to wyjątkowy japoński makaron o niezwykłych właściwościach. Wyrabia się go z korzenia japońskiej byliny zwanej Konjac. Nazwa tego makaronu znaczy "biały wodospad", sprzedaje się go w wodnej zawiesinie w plastikowych opakowaniach. Największą zaletą tego makaronu jest jego niska kaloryczność (13kcal/100g), dlatego doceniany jest w dietach odchudzających. Zawiera także dużo jedynego w swoim rodzaju rozpuszczalnego w wodzie błonnika Glukomannan, który ułatwia trawienie ale także reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi.
Prep Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 paczka makaronu shirataki o dowolnym kształcie
- 250 g piersi kurczaka
- 2 cm świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
- 1/2 szt. marchewki pokrojonej w cienkie, ukośne plasterki
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
- 2 szt. cebuli dymki cebulka pocięta w pólplasterki, szczypior ukośnie w 2cm kawałki
- 1/2 szt. białej rzodkwi pokrojonej w cienkie plastry
- 1/2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki oleju do smażenia
Sos:
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki wina ryżowego lub białego wytrawnego wina
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka sosu chili
- 1/2 łyżki cukru brązowego
Ingredients
Sos:
|
Instructions
- Mięso pokroić w cienkie plasterki 2x3 cm. Składniki sosu wymieszać z sobą do momentu rozpuszczenia cukru.
- Rozgrzać wok, wlać olej, wrzucić imbir i kurczaka. Smażyć mieszając przez 2 minuty aż mięso zmieni kolor.
- Wsypać szczypior dymki i wlać przygotowany wcześniej sos.
Share this Recipe