Ocena ze starego portalu: 4,45 / 11 ocen
Makaron ryżowy z wołowiną w ostrym sosie kokosowym to danie pochodzące z Birmy ale widać w nim wpływy kuchni tajskiej (mleko kokosowe, pasta curry). Jest to smakowite wołowe danie z makaronem w pół-głębokim sosie kokosowym, przyprawione na ostro tajską pastą curry (miłośnicy ostrych smaków mogą zwiększyć jej ilość według gustu). W oryginalnym przepisie używa się makaronu jajecznego ale my użyliśmy makaronu ryżowego, równie dobrze będzie także smakować z chińskim makaronem Mie.
Makaron ryżowy z wołowiną w ostrym sosie kokosowym to danie pochodzące z Birmy ale widać w nim wpływy kuchni tajskiej (mleko kokosowe, pasta curry). Jest to smakowite wołowe danie z makaronem w pół-głębokim sosie kokosowym, przyprawione na ostro tajską pastą curry (miłośnicy ostrych smaków mogą zwiększyć jej ilość według gustu). W oryginalnym przepisie używa się makaronu jajecznego ale my użyliśmy makaronu ryżowego, równie dobrze będzie także smakować z chińskim makaronem Mie.
Prep Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 250 g makaronu ryżowego
- 250 g polędwicy wołowej pokrojonej w cienkie paski
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 2 ząbki czosnku posiekanego
- 3 szt. cebuli dymki same cebulki, drobno posiekane
- 1/2 puszki mleka kokosowego
Przyprawy 1:
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- szczypta kminu rzymskiego mielonego
- szczypta kolendry mielonej
- 1 łyżka pasty curry czerwonej (lub więcej według gustu)
Przyprawy 2:
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka soku z limonki
- 2 łyżki cebuli dymki sam szczypior, posiekany
Ingredients
Przyprawy 1:
Przyprawy 2:
|
Instructions
- Rozgrzać olej w woku, wrzucić czosnek i dymkę, smażyć mieszjąc 30 sek.
- W czasie kiedy gotuje się mięso przygotować makaron według przepisu na opakowaniu. Odcedzić na sicie, dodać do mięsa i wymieszać.
Share this Recipe