Makaron ryżowy z kaczką i omletem
Makaron ryżowy z kaczką i omletem to chińskie danie stanowiące pełen pożywny posiłek. Usmażona pierś kaczki z warzywami w sosie podana wraz z roladkami z omleta na cieniutkim makaronie ryżowym. Makaron ryżowy vermicelli jest cienkim przeźroczystym, delikatnym makaronem. Należy go namoczyć w gorącej wodzie, aż zmięknie, ale nie gotować. Potrawę możemy dodatkowo zaostrzyć dodając posiekaną papryczkę chili.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

22.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 45minut
Servings Prep Time
2osoby 45minut
Ingredients
Omlet:
Instructions
  1. W małej miseczce wymieszać jajko z olejem sezamowym, wodą i szczyptą soli.
  2. Wlać mieszankę na rozgrzany olej w woku lub na grubą patelnię. Zwijać lekko stężałe jajka w rulon. Zsunąć gotowy omlet na talerz i przestudzić, następnie pokroić omlet w 1 cm roladki.
  3. Pierś kaczki włożyć na rozgrzany olej skórą do dołu i smażyć przez 4-5 minut. Odwrócić mięso i smażyć następne kilka minut. Czynność powtórzyć dwukrotnie.Zdjąć kaczkę z woka i po lekkim przestudzeniu pokroić w plastry a następnie w paski.
  4. Usunąć nadmiar tłuszczu z patelni, wrzucić czosnek a po minucie dołożyć marchew. Smażyć 3-4 minuty mieszając.
  5. Dodać pokrojoną pierś kaczki i dymkę oraz sos sojowy.
  6. Wlać rozprowadzoną wodą mąkę kukurydzianą i chwilę gotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  7. W międzyczasie zalać wrzątkiem makaron i po trzech minutach odcedzić.
  8. Przełożyć na talerze i na wierzchu ułożyć porcję kaczki z warzywami. Na koniec udekorować roladkami omletu. Podawać na gorąco.