Makaron po chińsku z kurczakiem / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 4,5 / 2 oceny
Makaron po chińsku z kurczakiem to pełne danie chińskie: kurczak usmażony z warzywami i makaronem. Do tego dania najlepsze są filety z udek kurczaka, niestety są ciężko dostępne, możemy więc sami wyfiletować udka lub ewentualnie użyć piersi kurczaka.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

23.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Passive Time
30 minut
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Passive Time
30 minut
Ingredients
Marynata:
Instructions
  1. Mięso pokroić w paski, pomieszać z marynatą i odstawić do lodówki przynajmniej na 30 minut, lecz nie dłużej niż 2-3 godziny.
  2. Po tym czasie na średnim ogniu rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju sezamowego i wrzucić kurczaka. Smażyć, od czasu do czasu mieszając aż całkowicie zmieni kolor i nie będzie surowy w środku. Zdjąć z patelni, z całym sokiem, który z niego wycieknie.
  3. W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu; odcedzić, opłukać.
  4. Ponownie rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju sezamowego, wrzucić warzywa i przez około 5-10 minut dusić je pod przykryciem (aż się nie rozmrożą całkowicie), od czasu do czasu mieszając.
  5. Do warzyw dorzucić makaron i kurczaka, dokładnie wymieszać. Skropić sosem sojowym, żeby makaron nieznacznie zmienił kolor, ponownie wymieszać.
  6. Smażyć przez 5-15 minut, często mieszając, dopóki makaron nie zacznie się przypalać. Danie gotowe. Dodatkowo można do smaku polać sosem słodkim chilli. Smacznego.