Makaron chiński Mie z cukinią i marchewką
Makaron chiński Mie z cukinią i marchewką to bardzo łatwe do wykonania warzywne danie stir-fry z grubego chińskiego makaronu i warzyw. W wersji wegetariańskiej sos rybny należy zastąpić sosem sojowym. Danie to może być także dodatkiem do dań mięsnych (w szczególności smażonej wieprzowiny i kurczaka).

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

24.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 15minut
Servings Prep Time
2osoby 15minut
Ingredients
Instructions
  1. Makaron gotować przez 4-5 minuty w lekko osolonym wrzątku. Odcedzić, przepłukać zimną wodą i odstawić do dokładnego odsączenia.
  2. W woku rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić cukinię, marchewkę, imbir i czosnek wrzucić na rozgrzany olej w woku. Smażyć przez 3-4 minuty ciągle mieszając.
  3. Następnie dodać makaron, sos sojowy, rybny i sok z limonki. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku pieprzem, smażyć krótko aż do podgrzania makaronu. Na koniec posypać zieloną dymką i podawać od razu.