Kurczak z sezamem / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny
Do stworzenia tego przepisu zainspirowała mnie wołowina w sezamie w jednej z warszawskich galerii handlowych. Możesz użyć wołowiny jednak w porównaniu z kurczakiem jest b. twarda. Podawać z ryżem jaśminowym.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

23.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 10minut
Servings Prep Time
4osoby 10minut
Ingredients
  • 400g piersi kurczakapokrojonej w 1-1,5cm kawałki
  • 1łyżka oleju arachidowego
  • 1łyżka oleju sezamowego
  • 2szt cebulimałej
  • 4ząbki czosnkuwyciśniętego
  • 1/2szt. marchewkipokrojonej w małą kostkę
  • 1/2szt. papryki czerwonejpokrojonej w srednią kostkę
  • 1/2szt. kapusty pekińskiejpokrojonej w 2cm kawałki
  • 1paczka kiełków fasoli mungświeżych lub z zalewy
  • 2łyżki sezamu białegouprażonego na suchej patelni
Marynata:
Sos:
Instructions
  1. Kurczaka marynujemy przez noc.
  2. Przed smażeniem dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.
  3. Kroimy warzywa.
  4. Rozgrzewamy obydwa oleje i smażymy kurczaka aż zmieni kolor, dodajemy cebule, czosnek, marchewkę i paprykę.
  5. Dolewamy sos, dusimy 2 min, zagęszczamy, dorzucamy kapustę, kiełki i sezam, mieszamy i smażymy do 2 min, aby odrobinę zmiękły i gotowe