Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny
Do stworzenia tego przepisu zainspirowała mnie wołowina w sezamie w jednej z warszawskich galerii handlowych. Możesz użyć wołowiny jednak w porównaniu z kurczakiem jest b. twarda. Podawać z ryżem jaśminowym.
Do stworzenia tego przepisu zainspirowała mnie wołowina w sezamie w jednej z warszawskich galerii handlowych. Możesz użyć wołowiny jednak w porównaniu z kurczakiem jest b. twarda. Podawać z ryżem jaśminowym.
Prep Time | 10 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 400 g piersi kurczaka pokrojonej w 1-1,5cm kawałki
- 1 łyżka oleju arachidowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 szt cebuli małej
- 4 ząbki czosnku wyciśniętego
- 1/2 szt. marchewki pokrojonej w małą kostkę
- 1/2 szt. papryki czerwonej pokrojonej w srednią kostkę
- 1/2 szt. kapusty pekińskiej pokrojonej w 2cm kawałki
- 1 paczka kiełków fasoli mung świeżych lub z zalewy
- 2 łyżki sezamu białego uprażonego na suchej patelni
Marynata:
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka wina ryżowego
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka mąka kukurydziana dodać później
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodać później
Sos:
- 1 łyżka sambal oelek
- 1 szklanka bulionu drobiowego przygotowanego wg. przepis lub z proszku
- 1 łyżka wina ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ingredients
Marynata:
Sos:
|
|
Instructions
- Kurczaka marynujemy przez noc.
- Przed smażeniem dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.
- Kroimy warzywa.
- Rozgrzewamy obydwa oleje i smażymy kurczaka aż zmieni kolor, dodajemy cebule, czosnek, marchewkę i paprykę.
- Dolewamy sos, dusimy 2 min, zagęszczamy, dorzucamy kapustę, kiełki i sezam, mieszamy i smażymy do 2 min, aby odrobinę zmiękły i gotowe
Share this Recipe