Ocena ze starego portalu: 4,74 / 23 oceny
Kurczak z ogórkami to przepis na coś bardzo pysznego z kuchni chińskiej. Podpatrzyłem jak robi to kumpel z Chin, który podobno przepis odziedziczył po Babci 🙂 Pewne składniki zostały uproszczone do krajowych realiów:). Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Kurczak z ogórkami to przepis na coś bardzo pysznego z kuchni chińskiej. Podpatrzyłem jak robi to kumpel z Chin, który podobno przepis odziedziczył po Babci 🙂 Pewne składniki zostały uproszczone do krajowych realiów:). Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Prep Time | 15 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 400 g piersi kurczaka
- kilka szczypt soli
- 1 szt. białka jajka
- 2 szt. zielonego ogórka niewielkie
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka kurczaka w proszku
Ingredients
|
|
Instructions
- Filety pokroić w kawałki 2x2x2 cm, delikatnie osolić i wymieszać z białkiem jaja. Odstawić.
- Ogórki pokroić w grube plastry a następnie na polowe. Ogórków nie należy pozbawiać skórki.
- Rozgrzać w woku trochę oleju. Przesmażyć kurczaka razem z białkiem do momentu aż białko kompletnie się zetnie.
- Wrzucić ogórki i dokładnie wymieszać.
- Wlać 2-3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki olej sezamowego oraz kurczaka w proszku. Całość trzymać na dosyć mocnym ogniu do momentu aż ogórki nie zmiękną. Ważne jest by ogórki się nie rozpadły!
- W przypadku uznania, iż potrawa jest mało słona, można śmiało posolić lub dodać jeszcze łyżkę sosu sojowego, gdyż ten sam w sobie jest słony. SMACZNEGO !
Share this Recipe