Ocena ze starego portalu: 4,9 / 10 ocen
Danie to jest lekko pikantne dzięki zielonej tajskiej papryczce chili, jest ona trudno dostępna w Polsce jednak można ją zastąpić zieloną pastą curry. Nerkowce mają bardzo charakterystyczny, słodkawy smak i ich zastąpienie np. orzeszkami ziemnymi znacząco zmieni smak potrawy. Podawać z ryżem jaśminowym.
Danie to jest lekko pikantne dzięki zielonej tajskiej papryczce chili, jest ona trudno dostępna w Polsce jednak można ją zastąpić zieloną pastą curry. Nerkowce mają bardzo charakterystyczny, słodkawy smak i ich zastąpienie np. orzeszkami ziemnymi znacząco zmieni smak potrawy. Podawać z ryżem jaśminowym.
Prep Time | 40 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 szt. piersi kurczaka (ok. 500 g)
- 100 g orzechów nerkowca
- 4 ząbki czosnku wyciśniętego lub posiekanego
- 1 szt. papryczki chili zielonej (lub składnik poniżej)
- 1/2 łyżki pasty curry zielonej
- 3 szt. cebuli dymki grubo posiekanej
- 2 szt. pomidorów
- 1 szt. papryki żółtej pociętej w paski
- 1 łyżeczka galangalu
- 1 łyżka cukru palmowego
- 3 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki oleju do smażenia
Dodatek:
- kilka porcji ryżu jaśminowego ugotowanego
Ingredients
Dodatek:
|
Instructions
- Orzechy uprażyć lekko na suchej patelni.
Share this Recipe