Kurczak z fasolką i z nerkowcami
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny
Kurczak z fasolką i z nerkowcami to danie w oryginale wykonane z wołowiny – odkryłam, że absolutnie genialnie smakuje z podudzi kurczaka, ponieważ nie mogę przekonać się do pędów bambusa dorzucam kiełki fasoli mung.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

23.11.2024
Servings Prep Time
3osoby 20minut
Passive Time
30minut
Servings Prep Time
3osoby 20minut
Passive Time
30minut
Ingredients
  • 6szt. podudzi kurczakabez skóry i kości, pokrojonych na małe kawałki
  • 500g fasolki szparagowejpokrojonej na mniejsze kawałki
  • 300g orzeszków ziemnychpokruszonych na mniejsze kawałki
  • 1szt. cebulimałej, pokrojonej w piórka
  • 1opakowanie kiełków fasoli mungświeżych lub z zalewy
  • 3łyżki oleju
  • 1łyżeczka mąki ziemniaczanej
Marynata:
Sos:
Instructions
  1. Kurczaka połączyć z marynatą, odstawić na 30 min.
  2. Po upływie czasu marynowania usmażyć kurczaka na 2 łyżkach oleju, wyjąć na talerz.
  3. Wrzucić na tłuszcz cebule, przesmażyć, dodać fasolkę, przesmażyć dorzucić kurczaka i sos, dusić do czasu aż fasolka zmięknie, dorzuć kiełki – dusić ok 1 min. Na koniec zagęścić mąką ziemniaczaną rozmieszaną z łyżką wody. Podawać z ryżem.