Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny
Kurczak z fasolką i z nerkowcami to danie w oryginale wykonane z wołowiny - odkryłam, że absolutnie genialnie smakuje z podudzi kurczaka, ponieważ nie mogę przekonać się do pędów bambusa dorzucam kiełki fasoli mung.
Kurczak z fasolką i z nerkowcami to danie w oryginale wykonane z wołowiny - odkryłam, że absolutnie genialnie smakuje z podudzi kurczaka, ponieważ nie mogę przekonać się do pędów bambusa dorzucam kiełki fasoli mung.
Prep Time | 20 minut |
Passive Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 6 szt. podudzi kurczaka bez skóry i kości, pokrojonych na małe kawałki
- 500 g fasolki szparagowej pokrojonej na mniejsze kawałki
- 300 g orzeszków ziemnych pokruszonych na mniejsze kawałki
- 1 szt. cebuli małej, pokrojonej w piórka
- 1 opakowanie kiełków fasoli mung świeżych lub z zalewy
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Marynata:
- 3 łyzki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka wina ryżowego
Sos:
- 3/4 szklanki bulionu drobiowego przygotowanego wg. przepis lub z proszku
- 3 ząbki czosnku wyciśnięte
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka wina ryżowego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka mąka kukurydziana
Ingredients
Marynata:
Sos:
|
|
Instructions
- Kurczaka połączyć z marynatą, odstawić na 30 min.
- Po upływie czasu marynowania usmażyć kurczaka na 2 łyżkach oleju, wyjąć na talerz.
- Wrzucić na tłuszcz cebule, przesmażyć, dodać fasolkę, przesmażyć dorzucić kurczaka i sos, dusić do czasu aż fasolka zmięknie, dorzuć kiełki - dusić ok 1 min. Na koniec zagęścić mąką ziemniaczaną rozmieszaną z łyżką wody. Podawać z ryżem.
Share this Recipe