Kurczak z chili
Ocena ze starego portalu: 4,70 / 20 ocen
Kurczak z chili to świetna i bardzo szybka do wykonania pikantna potrawa o wytrawnym słono-kwaśnym smaku. Ulubione danie mojej żony. Polecam. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

24.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Ingredients
Ciasto:
  • 1szt. białka jajka
  • 2łyżki mąki ziemniaczanej
Sos:
Instructions
  1. Kurczaka pokroić w 1 1/2 cm kostkę. Mięso wymieszać z winem ryżowym, odstawić na 15 min.
  2. Wymieszać składniki sosu, odstawić. Roztrzepać dobrze białko z mąką ziemniaczaną. Dodać do mięsa, dokładnie wymieszać.
  3. Mocno rozgrzać olej, wrzucić kurczaka, nie ruszać przez kilkadziesiąt sekund, żeby kurczak z białkiem dobrze się przysmażył, następnie rozmieszać i znowu zostawić na trochę, tak powtarzać kilka razy aż kurczak będzie cały usmażony.
  4. Wlać sos, dobrze wymieszać, żeby sos pokrył wszystkie kawałki mięsa. Serwować od razu z ryżem jaśminowym.