Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny
Kurczak w żółtym sosie curry to bardzo proste i smaczne tajskie danie. Kawałki kurczaka w głębokim sosie z mleka kokosowego i tajskiej żółtej pasty curry najlepiej smakują z gotowanym ryżem jaśminowym.
Kurczak w żółtym sosie curry to bardzo proste i smaczne tajskie danie. Kawałki kurczaka w głębokim sosie z mleka kokosowego i tajskiej żółtej pasty curry najlepiej smakują z gotowanym ryżem jaśminowym.
Prep Time | 20 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
- 3 łyżki pasty curry żółtej
- 500 g piersi kurczaka pokrojonej w paseczki
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 łyżki cukru
- 1 puszka pędów bambusa
- sól do smaku
Dodatek:
- 1 1/2 szklanki ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Dodatek:
|
|
Instructions
- Do woka wlać puszkę mleka kokosowego i dodać pastę curry, co jakiś czas mieszać do momentu aż zacznie się gotować.
- Kurczaka pokrojonego w paseczki wrzucić do garnka, dodać łyżkę sosu rybnego i cukier, gotować kilka minut aż kurczak będzie gotowy.
- Na koniec wrzucić pędy bambusa i gotować wszystko jeszcze z 5 minut, spróbować, ewentualnie dosolić. Gotowe. Podawać z ryżem jaśminowym. Smacznego!!!
Share this Recipe