Kurczak w sosie słodko – kwaśnym
Ocena ze starego portalu: 4,85 / 13 ocen
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym to chińska klasyka, jego głęboki sos świetnie smakuje z ryżem jaśminowym lub makaronem mie. Ja uwielbiam to jeść pałeczkami! Uwagi: Sos sambal olek można próbować zastąpić chili, ale efekt niestety będzie odbiegał od oryginału. Dlatego najlepiej jest zakupić oryginalny sambal oelek (tylko nim potem za bardzo nie szafujcie, bo wypala dziury na języku).

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

23.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 40minut
Servings Prep Time
2osoby 40minut
Ingredients
  • 400g piersi kurczaka
  • trochę sosu sojowego
  • 3/4puszki ananasa
  • 1szt. papryki czerwonejśredniej
  • 5szt. grzybów mun
  • 1szt. cebulidużej
  • szczypta soli
Sos:
Dodatki:
Instructions
  1. Chińskie grzyby namoczyć, a następnie ugotować w wodzie aż z twardych zrobią się lekko chrupiące.
  2. Kurczaka pokroić w paski albo nieduże kawałki. Skropić sosem sojowym i odstawić do lodówki na pół godziny.
  3. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju, dorzucić paprykę pokrojoną w duża kostkę albo romby. Chwilę smażyć. Dolać jeszcze łyżkę oleju i wrzucić kurczaka. Mieszać na ogniu aż mięso przestanie być różowe.
  4. Dodać ugotowane, pokrojone grzyby mun oraz pokrojonego ananasa.
  5. Wymieszać w naczyniu składniki sosu i wlać je na patelnię do mięsa z warzywami. Dokładnie mieszać przez kilka minut, żeby mąka, która jest składnikiem sosu nie zmieniła się w grudki krochmalu albo jakiś kisiel. Całość dusić pod przykryciem aż papryka zmięknie. W razie czego doprawić solą. Podawać z ryżem lub makaronem.