Kurczak w sosie grzybowym
Ocena ze starego portalu: 4,50 / 4 oceny
Kurczak w sosie grzybowym to jedno z niewielu dań kuchni chińskiej, które smakuje mojej Mamie:) Przed smażeniem należy namoczyć i podgotować kilka minut grzyby mun – inaczej będą twarde. Zamiast pora można dorzucić dymki. Podawać z gotowanym ryżem.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

22.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 20minut
Servings Prep Time
4osoby 20minut
Ingredients
  • 6szt. podudzi kurczakapokrojonych na małe kawałki
  • trochę oleju do smażenia
  • 1szt. pora15cm, pokrojonego na małe kawałki
  • 2ząbki czosnkuwyciśnięte
  • 300g pieczarek
  • garść grzybów mun
  • 1łyżeczka oleju sezamowegodo skropienia
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanejwymieszanej z 1 łyżką wody
Sos:
Dodatek:
Instructions
  1. Kurczaka usmażyć w woku razem z porem i czosnkiem, dorzucić grzyby smażyć jeszcze 1 minutę,
  2. Zalać sosem poddusić 3-5min. Skropić olejem sezamowym zagęścić mąką ziemniaczaną z wodą.