Ocena ze starego portalu: 4,50 / 4 oceny
Kurczak w sosie grzybowym to jedno z niewielu dań kuchni chińskiej, które smakuje mojej Mamie:) Przed smażeniem należy namoczyć i podgotować kilka minut grzyby mun - inaczej będą twarde. Zamiast pora można dorzucić dymki. Podawać z gotowanym ryżem.
Kurczak w sosie grzybowym to jedno z niewielu dań kuchni chińskiej, które smakuje mojej Mamie:) Przed smażeniem należy namoczyć i podgotować kilka minut grzyby mun - inaczej będą twarde. Zamiast pora można dorzucić dymki. Podawać z gotowanym ryżem.
Prep Time | 20 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 6 szt. podudzi kurczaka pokrojonych na małe kawałki
- trochę oleju do smażenia
- 1 szt. pora 15cm, pokrojonego na małe kawałki
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte
- 300 g pieczarek
- garść grzybów mun
- 1 łyżeczka oleju sezamowego do skropienia
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1 łyżką wody
Sos:
- 3 łyżki sosu sojowego grzybowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka sambal oelek
- 3/4 szklanki bulionu drobiowego wykonany wg. przepisu lub z proszku
- 3 łyżki wina ryżowego
Dodatek:
- kilka porcji ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Sos:
Dodatek:
|
|
Instructions
- Kurczaka usmażyć w woku razem z porem i czosnkiem, dorzucić grzyby smażyć jeszcze 1 minutę,
- Zalać sosem poddusić 3-5min. Skropić olejem sezamowym zagęścić mąką ziemniaczaną z wodą.
Share this Recipe