Kurczak w pięciu smakach z grejpfrutem i granatem
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 7 ocen
Kurczak w pięciu smakach z grejpfrutem i granatem to wakacyjne danie z owocami. Potrawa ta oprócz walorów smakowych jest niezwykle estetyczna wizualnie. Szybkie smażenie w woku sprawia, że kurczak nie chłonie tłuszczu a dodatek grejpfruta i owocu granatu przyśpiesza trawienie i dostarcza wielu witamin.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

23.11.2024
Servings Prep Time
3osoby 20minut
Cook Time Passive Time
5minut 1godzina
Servings Prep Time
3osoby 20minut
Cook Time Passive Time
5minut 1godzina
Ingredients
  • 500g piersi kurczakapokrojonej w kostkę
  • 1szt. papryczki chili suszonejbez pestek, posiekanej
  • 1łyżeczka pieprzu syczuańskiego
  • 1szt. grejpfruta
  • 1/2szt. granatu
  • 1szt. cebuli dymkisam szczypior, posiekany
  • garść świeżej kolendrylub natki pietruszki
  • 1łyżka miodudo marynowania owoców
Marynata:
Dodatek:
Instructions
  1. Pierś kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie pokroić w kostkę 2×2 cm.
  2. Połączyć składniki marynaty i wymieszać z kurczakiem, odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie przełożyć kurczaka na sitko, żeby przed smażeniem osączył się z marynaty.
  3. W czasie marynowania kurczaka obrać grejpfruta ze skórki i białych błon, następnie porwać na duże kawałki. Obrać owoc granatu i delikatnie oddzielić ziarenka.
  4. W miseczce wymieszać owoce z 1 łyżką miodu (ostrożnie aby nie pokruszyć grejpfruta, bo stracimy efekt dekoracyjny).
  5. W woku mocno rozgrzać 2 łyżki oleju a następnie wrzucić papryczkę chili. Kiedy papryczka sczernieje wyłowić ją i następnie dodać osączonego z marynaty kurczaka.
  6. Smażyć krótko kurczaka od czasu do czasu mieszając, aż do lekkiego zrumienienia. Następnie przełożyć na talerz razem z grapefruitem i owocem granatu. Posypać szczypiorem i podawać z gotowanym ryżem jaśminowym.