Kurczak w 5 smakach / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 4,33 / 3 oceny
Potrawa jest pyszna, prosta i szybka, w moim domu bardzo często ją robimy i nigdy nam się nie nudzi! Wychodzi tego sporo, mnie starcza na dwa dni na dwie osoby spokojnie ( i nie żałujemy sobie) i dla siostry co przypadkiem do nas wpadnie. Smacznego!

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

23.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 1,30godz.
Servings Prep Time
4osoby 1,30godz.
Ingredients
Dodatek:
Instructions
  1. Piersi kroimy na niewielkie kawałki lub nieduże paseczki i solimy do smaku wg. uznania.
  2. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy posiekany uprzednio czosnek i niedługą chwilę podsmażamy, ale tak, aby się nie przypalił.
  3. Czosnek wyjmujemy. Dolewamy olej na patelnię i na bardzo mocnym ogniu smażymy kawałeczki mięsa, trwa to nie dłużej jak 2-3 minuty.
  4. Usmażone kawałki wyjmujemy z woka. Dolewamy oleju na patelnię i smażymy chińskie warzywa aż zmiękną (5-6 minut).
  5. Dodajemy czosnek i mięso, mieszamy.
  6. Dolewamy troszkę wody pomieszanej z sosem sojowo-grzybowym, tak aby wszystko miało się w czym dusić, dodajemy cukier, pół kostki warzywnej i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. Jeżeli woda wyparuje, nie bójmy się dolać więcej!
  7. Na koniec dodajemy przyprawę 5 smaków (nie żadną inną!!!) i wg potrzeb zagęszczamy mąką mieszając wszystko.
  8. Gotujemy ryż w zależności od ilości osób i gotowe!