Ocena ze starego portalu: 4,33 / 3 oceny
Potrawa jest pyszna, prosta i szybka, w moim domu bardzo często ją robimy i nigdy nam się nie nudzi! Wychodzi tego sporo, mnie starcza na dwa dni na dwie osoby spokojnie ( i nie żałujemy sobie) i dla siostry co przypadkiem do nas wpadnie. Smacznego!
Potrawa jest pyszna, prosta i szybka, w moim domu bardzo często ją robimy i nigdy nam się nie nudzi! Wychodzi tego sporo, mnie starcza na dwa dni na dwie osoby spokojnie ( i nie żałujemy sobie) i dla siostry co przypadkiem do nas wpadnie. Smacznego!
Prep Time | 1,30 godz. |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 szt. piersi kurczaka
- trochę soli do przyprawienia mięsa
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 1 opakowanie warzyw chińskich
- 1/3 szklanki sosu sojowego grzybowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 kostki warzywnej
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
- trochę mąki pszennej do zagęszczenia (1-2 łyżki)
- kilka łyżek oleju do smażenia
Dodatek:
- kilka porcji ryżu jaśminowego ugotowanego zob. przepisu
Ingredients
Dodatek:
|
|
Instructions
- Piersi kroimy na niewielkie kawałki lub nieduże paseczki i solimy do smaku wg. uznania.
- Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy posiekany uprzednio czosnek i niedługą chwilę podsmażamy, ale tak, aby się nie przypalił.
- Czosnek wyjmujemy. Dolewamy olej na patelnię i na bardzo mocnym ogniu smażymy kawałeczki mięsa, trwa to nie dłużej jak 2-3 minuty.
- Usmażone kawałki wyjmujemy z woka. Dolewamy oleju na patelnię i smażymy chińskie warzywa aż zmiękną (5-6 minut).
- Dodajemy czosnek i mięso, mieszamy.
- Dolewamy troszkę wody pomieszanej z sosem sojowo-grzybowym, tak aby wszystko miało się w czym dusić, dodajemy cukier, pół kostki warzywnej i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. Jeżeli woda wyparuje, nie bójmy się dolać więcej!
- Na koniec dodajemy przyprawę 5 smaków (nie żadną inną!!!) i wg potrzeb zagęszczamy mąką mieszając wszystko.
- Gotujemy ryż w zależności od ilości osób i gotowe!
Share this Recipe