Kurczak w 5-ciu smakach
Ocena ze starego portalu: 4,29 / 7 ocen
Szybkie danie w pełni chińskie. Smażone na dużym ogniu. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

23.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 10minut
Passive Time
15minut
Servings Prep Time
4osoby 10minut
Passive Time
15minut
Ingredients
  • 400g piersi kurczaka
  • 2szt. cebuli
  • 4szt. marchewki
  • 1szt. cukini
Marynata:
Sos:
Dodatki:
Instructions
  1. Kroimy na duże kawałki kurczaka.
  2. Kawałki kurczaka zalewamy 2 łyżkami sosu sojowego i 3 łyżkami zimnej wody, posypujemy przyprawą 5 smaków i chili. Odstawiamy na 20 min.
  3. Przygotowujemy warzywa. Cebulę kroimy na duże kawałki, marchew na paski (można i kółeczka). Cukinię kroimy w kostkę 2X2cm po uprzednim obraniu i wydrążeniu nasion.
  4. W miseczce mieszamy składniki sosu.
  5. Kurczaka smażymy na małej ilości oleju aż delikatnie się zarumieni. Wrzucamy na talerzyk.
  6. Do patelni wrzucamy cebulę i marchew. Smażymy ok. 2 min. Dorzucamy kurczaka a po chwili cukinię.
  7. Po ok. 1 min. dodajemy sos.
  8. Ciągle mieszając czekamy aż sos zgęstnieje, gotowe.