Przejdź do treści

Kurczak w 5-ciu smakach / Przepis internauty

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Kurczak w 5-ciu smakach
Ocena ze starego portalu: 4,29 / 7 ocen
Szybkie danie w pełni chińskie. Smażone na dużym ogniu. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Dania główne
Prep Time 10 minut
Passive Time 15 minut
Servings
osoby
Ingredients
  • 400 g piersi kurczaka
  • 2 szt. cebuli
  • 4 szt. marchewki
  • 1 szt. cukini
Marynata:
Sos:
Dodatki:
Rodzaj dania Dania główne
Prep Time 10 minut
Passive Time 15 minut
Servings
osoby
Ingredients
  • 400 g piersi kurczaka
  • 2 szt. cebuli
  • 4 szt. marchewki
  • 1 szt. cukini
Marynata:
Sos:
Dodatki:
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. Kroimy na duże kawałki kurczaka.
  2. Kawałki kurczaka zalewamy 2 łyżkami sosu sojowego i 3 łyżkami zimnej wody, posypujemy przyprawą 5 smaków i chili. Odstawiamy na 20 min.
  3. Przygotowujemy warzywa. Cebulę kroimy na duże kawałki, marchew na paski (można i kółeczka). Cukinię kroimy w kostkę 2X2cm po uprzednim obraniu i wydrążeniu nasion.
  4. W miseczce mieszamy składniki sosu.
  5. Kurczaka smażymy na małej ilości oleju aż delikatnie się zarumieni. Wrzucamy na talerzyk.
  6. Do patelni wrzucamy cebulę i marchew. Smażymy ok. 2 min. Dorzucamy kurczaka a po chwili cukinię.
  7. Po ok. 1 min. dodajemy sos.
  8. Ciągle mieszając czekamy aż sos zgęstnieje, gotowe.
Share this Recipe