Prep Time | 10 minut |
Passive Time | 15 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 400 g piersi kurczaka
- 2 szt. cebuli
- 4 szt. marchewki
- 1 szt. cukini
Marynata:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki wody
- 1/2 łyżeczki chili mielonego
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki wody
- 50 ml wódki
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki świeżego imbiru posiekanego
- garść świeżej kolendry
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatki:
- kilka porcji ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu lub
- kilka porcji makaronu mie ugotowanego lub usmażonego
Ingredients
Marynata:
Sos:
Dodatki:
|
|
Instructions
- Kroimy na duże kawałki kurczaka.
- Kawałki kurczaka zalewamy 2 łyżkami sosu sojowego i 3 łyżkami zimnej wody, posypujemy przyprawą 5 smaków i chili. Odstawiamy na 20 min.
- Przygotowujemy warzywa. Cebulę kroimy na duże kawałki, marchew na paski (można i kółeczka). Cukinię kroimy w kostkę 2X2cm po uprzednim obraniu i wydrążeniu nasion.
- W miseczce mieszamy składniki sosu.
- Kurczaka smażymy na małej ilości oleju aż delikatnie się zarumieni. Wrzucamy na talerzyk.
- Do patelni wrzucamy cebulę i marchew. Smażymy ok. 2 min. Dorzucamy kurczaka a po chwili cukinię.
- Po ok. 1 min. dodajemy sos.
- Ciągle mieszając czekamy aż sos zgęstnieje, gotowe.
Share this Recipe