Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny
Kurczak w sosie teriyaki. Pamiętajcie, aby pierś pokroić w kształt polędwiczek tak, aby mięso wysmażyło się również w środku. Zamiast dusić mięso w sosie, możecie je wcześniej zamarynować (1-3h w lodówce) i smażyć do zarumienienia. Jako, że jest to danie japońskie to oczywiście najlepiej smakuje z gotowanym ryżem japońskim. Smacznego 🙂
Kurczak w sosie teriyaki. Pamiętajcie, aby pierś pokroić w kształt polędwiczek tak, aby mięso wysmażyło się również w środku. Zamiast dusić mięso w sosie, możecie je wcześniej zamarynować (1-3h w lodówce) i smażyć do zarumienienia. Jako, że jest to danie japońskie to oczywiście najlepiej smakuje z gotowanym ryżem japońskim. Smacznego 🙂
Prep Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 500 g piersi kurczaka
- 2 szt. cebuli dymki pokrojone ukośnie w 5 cm kawałki
- 1/4 szklanki sosu Teriyaki
- trochę oleju do smażenia
Dodatek:
- kilka porcji ryżu japońskiego ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Dodatek:
|
|
Instructions
- Smażymy mięso na średnim ogniu z obu stron aż nabierze złotego koloru. Zdejmujemy z patelni.
- Na patelnie wlewamy sos Teriyaki doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy mięso i dusimy przez 15 minut okazjonalnie odwracając, jednocześnie kontrolując poziom sosu na patelni, aby nie wyparował - w razie potrzeby dolać niewielką ilość.
- Na 3 minuty przed końcem smażenia dodajemy cebulkę. Uduszone mięso kroimy w cienkie plasterki podajemy z ryżem przybrane dymką. Popularny jest też sposób podawania w formie szaszłyka.
Share this Recipe