Kurczak tajski
Ocena ze starego portalu: 4,89 / 9 ocen
Bardzo smaczne danie, które przygotowałem po wypróbowaniu przepisu z tej strony (Kurczak w zielonym curry), oraz po wizycie w azjatyckiej restauracji. To taka moja wariacja na temat tego przepisu. Serwować z ryżem jaśminowym.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

23.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Ingredients
Dodatek:
Instructions
  1. Do woka wrzucamy pastę curry (należy uważać żeby nie przesadzić, bo np pasta firmy Bonsai jest bardzo ostra!, natomiast ta z Tao-Tao łagodna. ja dodaje ok pół łyżeczki tej z Bonsai aby nadać potrawie pikanterii, natomiast 1 i 1/2 łyżki tej z Tao-Tao aby był aromat pasty curry)
  2. Wlewamy mleko kokosowe, pozostawiając ok 50ml, dodajemy sos rybny i trawę cytrynową (jeżeli trawa jest suszona trzeba ją wcześniej namoczyć w wodzie i rozgnieść, po czym wyłowić przed podaniem potrawy). Wszystko mieszamy i gotujemy na małym ogniu.
  3. Dodajemy pokrojone w kostkę lub paski piersi kurczaka i gotujemy aż mięso zrobi się miękkie (ok 10 minut)
  4. Dodajemy pokrojone pieczarki, paprykę, dymkę i bazylię. Gotujemy aż warzywa będą miękkie.
  5. Warzywa z mięsem zsuwamy na brzeg woka, a by w środku znajdował się sam sos. Następnie w pozostałych 50ml mleka kokosowego rozrabiamy 1/2 łyżeczki maki ziemniaczanej i zagęszczamy sos.
  6. Danie podawać z ryżem.